18 Ekim 2013 Cuma

TÜRKİYE YUMURTA İHRACATINDA DÜNYA İKİNCİSİ

   
 YILDA 15,6  MİLYAR ADET YUMURTA ÜRETEN TÜRKİYE,  ÜRETİMDE  DÜNYA   ONUNCUSU
                   

Bu yıl 9 ayda 274 milyon dolarlık yumurta ihraç eden Türkiye, yıl sonunda 400 milyon dolara ulaşmayı hedefliyor. Yılda, bin 50 ticari işletmede ve 3 bin 243 kümeste 15,6 milyar yumurta üretimiyle dünyada 10'uncu sırada yer alan Türkiye, son yıllarda ihracattaki başarısıyla adından söz ettiriyor.







    Önceki yılda 3,9 milyar dolarlık yumurta ihracatının gerçekleştiği dünyada, Hollanda 915 milyon dolar ile en fazla ihracat yapan ülke olarak lider konumda bulunuyor.
    Türkiye 1970' li yıllarda yumurta ithal ederken;  2010 yılında 156 milyon, 2011'de yüzde 83'lük artışla 280 milyon, 2012'de ise 351 milyon dolarlık yumurta ihracatı yapar hale geldi.
    Sektör, yeni teknoloji, bilgi birikimi ve yetişmiş insan kaynağı yanısıra sağlanan teşviklerle birlikte sektör her geçen gün memnuniyet verici gelişmeler kaydediyor.

KAMU OTORİTELERİ HUKUK ÇİZGİSİNE ÇEKİLİYOR


      DELİ  DUMRUL BELEDİYELER  HİZAYA SOKULMAK İSTEİYOR
     

Hükümet imar planlarında okul, park ve sosyal donatı olarak gösterilen ancak üzerinde işlem yapılmadığı için mağduriyete neden olan alanlarda 5 yıl içinde işlem yapılmazsa ya kamulaştırma yapacak ya da imar verecek.




                     Binlerce      vatandaşın bu nedenle mağduriyet yaşadığını söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar,  “Bu kul hakkıdır, vatandaşın hakkını gasp etmektir. Bunu önlemek için yasal hazırlık içindeyiz” dedi.
     Hak hukuk tanımaz belediyeler acaba hizaya getirilebilecek mi? Ümitle bekleyelim.

11 Ekim 2013 Cuma

IRAK'IN KUZEYİNDE YUVALANAN TERÖRİSTLERDEN ÜLKEMİZE YÖNELECEK TERÖRE KARŞI SINIR ÖTESİ HAREKAT YETKİSİ BİR YIL DAHA UZATILDI



         
                   
TBMM KARARI
TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNİN, IRAK’IN KUZEYİNDEN ÜLKEMİZE YÖNELİK TERÖR
 TEHDİDİNİN VE SALDIRILARININ BERTARAF EDİLMESİ AMACIYLA, SINIR ÖTESİ
 HAREKÂT VE MÜDAHALEDE BULUNMAK ÜZERE, IRAK'IN PKK TERÖRİSTLERİNİN
YUVALANDIKLARI KUZEY BÖLGESİ İLE MÜCAVİR ALANLARA GÖNDERİLMESİ
VE GÖREVLENDİRİLMESİ İÇİN TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİNİN 17.10.2007
TARİHLİ VE 903 SAYILI KARARIYLA HÜKÜMETE VERİLEN VE 08.10.2008,
06.10.2009, 12.10.2010, 05.10.2011 VE 11.10.2012 TARİHLİ 929, 948, 975, 1005 VE
 1026 SAYILI KARARLARI İLE BİRER YIL UZATILAN İZİN SÜRESİNİN
 ANAYASANIN 92’NCİ MADDESİ UYARINCA 17.10.2013 TARİHİNDEN
İTİBAREN BİR YIL DAHA UZATILMASINA DAİR KARAR
Karar No. 1049                                                                                                 Karar Tarihi: 10.10.2013

10 Ekim 2013 Perşembe

DERSHANELER KAPANACAK MI ?


           CHP  GRUP  BAŞKANVEKİLİ  DERSHANELERLE İLGİLİ  SORU ÖNERGESİ  VERDİ

         CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, özel okullara dönüştürülecek dershaneleri TBMM gündemine taşıdı.
Altay, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu yazılı soru önergesinde, dershanelerin kapatılarak özel okullara dönüştürülmesi için yapılan çalışmaları öğrenmek istedi.
Hangi dershanelere hangi teşviklerin verileceğinin açıklanmasını talep eden Altay, önergesinde şu sorulara yer verdi:
— Özel okullara dönüşümü uygun olan özel dershaneler hangileridir?
— İllere göre dağılımı nedir?
— Şartları uygun olmayan dershaneler atıl mı kalacaktır?
— Özel öğretim kurumları mevzuatında yer alan özel okullar için aranan ölçütlerin dershaneden dönüştürecek okullar için talep edilmeyeceği ihtimali var mıdır?
— Halen faaliyet gösteren dershane, etüt merkezi gibi özel öğretim kurumlarının derslik, materyal, arsa ve personel bilgileri Bakanlığınızda mevcut mudur?
— 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren ruhsatları yenilenmeyen dershaneler yasa dışı mı olacaktır?
— Özel ders uygulamasının, kaçak kursların ve merdiven altı dershanelerin yasa dışı bir şekilde faaliyet göstermesi karşısında ne tür önlemler alacaksınız?
         Basında şekliyle önergenin soruları bunlar.

        Milli Eğitim Bakanı bakalım ne diyecek . Herhalde bunlara cevap verecek hazırlığı vardır. Kanaatim o ki ; dershanelerin tümden kaldırılması ya da kapatılması söz konusu olamaz .Belki sadece Lise ve Üniversitelere öğrenci hazırlayan dershaneler bu kapsamda düşünülüyor olmalı. Ancak bu dershanelerin hepsinin özel okula dönüşme imkan ve kabiliyetlerinin olmadığı bir gerçek. Dolayısı ile okula dönüşemeyenlerin kapısına kilit vurulacak. 
      Deshaneleri doğuran ve yaşatan; bunlara olan taleptir.Türkiye'de bu talep hep olacaktır.Hür teşebbüs de bu talebi bir şekilde karşılayacaktır.Şayet  açılması ve bir kısım finansmanının da devletçe karşılanması dillendirilen Kürt dilinde eğitim verecek özel okullar  için bir kılıf ise; tüm dershanelerin kapatılmasına gerek yok.Talep varsa bırakın dershaneler de eğitim sahasında hizmetlerini, faaliyetlerini sürdürsünler. 
       

9 Ekim 2013 Çarşamba

MALİYE İADE TALEPLERİNİ STANDARTLAŞTIRDI


          - Artık    İade talepleri  belirlenen  7 adet  form  dilekçeden  uygun olanı ile yapılacak
          -   Elektronik ortamda yani  internetten yapılmayan iade talepleri yerine getirilmeyecek.
          .İade Talep Dilekçelerine  Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet sitesinden ulaşılabilecek.
          -Beyanname ve bildirimlerini internetten gönderme mecburiyeti olmayanlar, İade Taleplerini elden veya posta ile Vergi Dairesine verebilecekler.

                             VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ  (SIRA NO:429)

1. Giriş ve Kapsam
Vergi kanunları gereği iade hakkı doğuran işlemler nedeniyle nakden veya mahsuben talep edilecek iadelerin başvurularına ilişkin olarak 10/1/1961 tarihli ve 10703 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılıVergi Usul Kanununun 120 nci maddesi ve diğer vergi kanunlarının Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır.
2. İade Talep Dilekçelerinin Standart Hale Getirilmesine İlişkin Esaslar
Bu Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, iade hakkı doğuran işlemler nedeniyle nakden veya mahsuben yapılacak iade talepleri, Başkanlığımız internet vergi dairesi üzerinden elektronik ortamda, bu Tebliğ ekindeki standart dilekçeler kullanılmak suretiyle yapılır.
İade talep dilekçeleri, internet vergi dairesi şifresi kullanılmak suretiyle mükellefler veya mükelleflerce yetkilendirilecek 1/6/1989 tarihli ve 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununa göre yetki almış bir meslek mensubu (serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir veya yeminli mali müşavir) vasıtası ile elektronik ortamda gönderilebilir.
Yetkilendirme olması durumunda, meslek mensubunun kimlik bilgileri (adı soyadı, T.C. kimlik numarası, vergi dairesi, adresi, telefon numarası, ortaklık veya şirket olması halinde ortaklığın veya şirketin adı veya unvanı, meslek unvanı ve ruhsat numarası) ile bağlı olduğu meslek odasının adını da içeren bir dilekçenin mükellef tarafından bağlıolunan vergi dairesine verilmesi gerekmektedir.
Öte yandan, mükellefler tarafından meslek mensuplarına verilen yetkinin iptal edilmek istenmesi halinde, mükellefçe bu husus bağlı olunan vergi dairesine bir dilekçe ile bildirilir.
Mükellefler aynı standart dilekçe ile hem mahsuben hem de nakden iade talebinde bulunabilirler. Bu durumda mahsuben iadesi talep edilen tutar için mahsuben iadenin şartları, nakden iadesi talep edilen tutar için nakden iadeninşartları aranır.
Dilekçelere eklenmesi gereken belgeler elektronik olarak eklenir. Elektronik olarak verilmesi mümkün olmayanlar ise vergi dairesine evrak kayıt numarası/iade dosya numarası belirtilmek suretiyle teslim edilir.
İade taleplerini elektronik olarak yapmak zorunda olan mükelleflerin iade taleplerini elektronik olarak yapmamaları durumunda iade talepleri dikkate alınmayacaktır.
Bu Tebliğe ekli (6) numaralı iade  talep dilekçesi ile yapılacak iade taleplerinin ilgili vergi dairesine yazılı olarak başvurulmak suretiyle veya elektronik olarak yapılması mümkündür. Dolayısıyla, (6) numaralı talep dilekçesine konu iade taleplerinin elektronik ortamda verilmesi ihtiyaridir.
Verilmesi gereken beyannamelerden hiçbirini elektronik ortamda verme zorunluluğu bulunmayan mükellefler, iade taleplerini elektronik ortamda yapabilecekleri gibi, standart iade talep dilekçelerini kullanarak vergi dairesine de başvurabilirler.
Gelir İdaresi Başkanlığınca elektronik ortamda alınması uygun görülen belgeler ayrıca kâğıt ortamında vergi dairesine verilmez.
Bu Tebliğde yer verilen başvuru şartlarına uygun olmaması nedeniyle iade talebinin dikkate alınmaması, iade hakkını ortadan kaldırmadığı gibi gerekli şartların sağlanması halinde yeniden iade talebinde bulunulmasına da engel değildir.
3. Standart İade Talep Dilekçeleri
İade talep dilekçeleri, aşağıda belirtilen adlarla, ilgili mevzuatta belirlenen esaslara uygun olarak standart formlar halinde düzenlenmiştir.
Buna göre;
a. Kesinti yoluyla ödenen vergilerden doğan gelir veya kurumlar vergisinin nakden veya mahsuben iadesine ilişkin talepler için Gelir/Kurumlar Vergisi İade Talep Dilekçesi (1A),
b. Geçici vergiden doğan gelir veya kurumlar vergisinin nakden veya mahsuben iadesine ilişkin talepler için Gelir/Kurumlar Vergisi İade Talep Dilekçesi (1B),
c. Fazla veya yersiz olarak ödenen gelir/kurumlar vergisinin nakden veya mahsuben iadesine ilişkin talepler için Gelir/Kurumlar Vergisi İade Talep Dilekçesi (1C),
çİhracat istisnası nedeniyle doğan katma değer vergisinin nakden veya mahsuben iadesine ilişkin talepler için Katma Değer Vergisi İade Talep Dilekçesi (2A),
dİhracat istisnası dışındaki tam istisnalar nedeniyle doğan katma değer vergisinin nakden veya mahsuben iadesine ilişkin talepler için Katma Değer Vergisi İade Talep Dilekçesi (2B),
e. Kısmi tevkifat uygulamasına ilişkin katma değer vergisinin nakden veya mahsuben iadesine ilişkin talepler için Katma Değer Vergisi İade Talep Dilekçesi (2C),
fİndirimli orana tabi işlemlerden kaynaklanan katma değer vergisinin nakden veya mahsuben iadesine ilişkin talepler için Katma Değer Vergisi İade Talep Dilekçesi (2D),
g. Katma değer vergisi beyannamesinden bağımsız olarak yapılacak katma değer vergisinin nakden veya mahsuben iadesine ilişkin talepler için Katma Değer Vergisi İade Talep Dilekçesi (2E),
ğ. Fazla veya yersiz ödenen katma değer vergisinin nakden veya mahsuben iadesine ilişkin talepler için Katma Değer Vergisi İade Talep Dilekçesi (2F),
hİhracat istisnasından ve indirimli ÖTV uygulamalarından doğan özel tüketim vergisinin nakden veya mahsuben iadesine ilişkin talepler için Özel Tüketim Vergisi İade Talep Dilekçesi (3A),
ı. Fazla veya yersiz ödenen özel tüketim vergisi ile bazı uluslararası anlaşmalar kapsamındaki alımlara ilişkinözel tüketim vergisinin nakden veya mahsuben iadesine ilişkin talepler için Özel Tüketim Vergisi İade Talep Dilekçesi (3B),
iÖzel iletişim vergisi beyannamesine bağlı olarak yapılacak özel iletişim vergisinin nakden veya mahsuben iadesine ilişkin talepler için Özel İletişim Vergisi İade Talep Dilekçesi (4A),
jÖzel iletişim vergisi beyannamesinden bağımsız olarak yapılacak özel iletişim vergisinin nakden veya mahsuben iadesine ilişkin talepler için Özel İletişim Vergisi İade Talep Dilekçesi (4B),
k. Avrupa Birliği mali yardımları kapsamındaki vergilerle ilgili nakden veya mahsuben iadeye ilişkin talepler için Avrupa Birliği Mali Yardımları Kapsamındaki Vergilerle İlgili İade Talep Dilekçesi (5),
l. Diğer iade talepleri için Diğer İadelere İlişkin Talep Dilekçesi (6)
kullanılacaktır.
4. İade Talebinin Değiştirilmesi veya Talepten Vazgeçilmesi
Mahsuben ve/veya nakden iade talebi, muhasebe işlem fişinin düzenlenmesinden önce verilecek yeni bir dilekçe ile değiştirilebilir veya iade talebinden vazgeçilebilir.
Değişiklik veya vazgeçme taleplerinin Tebliğ ekinde yer alan “İade Talebinin Değiştirilmesine/İade Talebinden Vazgeçilmesine İlişkin Dilekçe (7) ile yapılması gerekmektedir.
Üçüncü şahısların borçlarına yönelik mahsup taleplerinin değiştirilebilmesi için üçüncü şahıslarıbu  husustakimuvafakatlarının alınması ve bunu gösteren belgenin (noter tasdikli) dilekçe ekinde vergi dairesine ibraz edilmesi şarttır.
5. Diğer Hususlar
5.1. Bu Tebliğle iade taleplerinde kullanılması öngörülen standart iade talep dilekçeleri muhteviyatında değişiklik yapmaya Gelir İdaresi Başkanlığı yetkili olup, güncel standart iade talep dilekçelerine Başkanlık internet sitesinden ulaşılabilecektir.
5.2. Elektronik ortamda iade talebinde bulunmak zorunda olmayan mükellefler, iade talep dilekçelerini ve eklerini, ilgili vergi dairesine elden verebilecekleri gibi posta ile de gönderebilirler. Taahhütlü posta veya APS ile gönderilen dilekçe ve eklerinde postaya verildiği tarih, adi posta ile gönderilen dilekçe ve eklerinde ise vergi dairesi kayıtlarına giriş tarihi esas alınır.
5.3. 21/6/2006 tarihli ve 26205 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 13/6/2006 tarihli ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde sayılan fonların ve yatırım  ortaklıklarının, 3/4/2007 tarihli ve 26482 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin (34.6) bölümünde yapılan açıklamalar çerçevesinde doğan iade talepleri Gelir/Kurumlar Vergisi İade Talep Dilekçesi (1A) ile yapılır.
6. Yürürlük
Bu Tebliğ yayımı tarihini izleyen ayın başında yürürlüğe girer.
Tebliğ olunur.


2 Ekim 2013 Çarşamba

VARLIK BARIŞINDAN YARARLANMAK İSTEYENLER OYALANMASIN



                  VARLIK  BARIŞI  UYGULAMASINDA  SON  GÜN  31 EKİM 2013


               
             Ekim ayı sonunda süresi dolacak olan  " Varlık  Barışı "  uygulaması ;   kayıt dışı kalmış  varlık sahipleri için büyük bir nimet. Dışarıda varlığı olanlar bunları getirip yüzde 2 oranındaki vergisini öderlerse; artık korkusuzca diledikleri gibi tasarruf edebilecekleri  kazancın sahibi  olacaklar.
             

            Gerçek ve tüzel kişiler, 15 Nisan 2013 tarihi itibariyle   Yurt dışında  bulunan kayıt dışı  para, döviz, altın, hisse senedi gibi sair menkul kıymetlerini ve varlığı kanaat verici bir belge ile ispat edilebilen taşınmazlarını  2013 Ekim ayı sonuna kadar rayiç bedellerini  TL. cinsinden   bankalara , sermaye piyasası aracı kurumlarına ya da vergi dairesine beyan  edip de hesaplanan %2 verisini de öderlerse ;

            -Bu varlıkların kaynağı sorulmayacak.
            -2013 yılından önceki yıllarla ilgili yapılacak incelemeler sonucunda bulunacak matrah farkı " Varlık Barışı " nedeniyle beyan edilip  vergisi  ödenen  miktarı aşmadığı  sürece  GELİR V. ;  KURUM  V;   KDV.  Hesaplanmayacak ve  Vergi Ziyaı Cezası kesilmeyecek            -Şayet   01.01.2013  tarihinden önceki dönemlerle ilgili olrak yapılacak inceleme sonunda " Varlık Barışı " na uygun olarak beyan   edilip  vergisi vadesinde ödenen miktarı aşan bir matrah farkı bulunursa ; sadece aşan  kısıma tarhiyat yapılacak.
            -  Bu varlıklar dönem kazancı sayılmayacak.Dolayısıyla ayrıca vergilendirilmeyecek.
            -Blanço  usulünde defter tutanlarda  beyan edilen bu miktarlar , sermayenin bir cüzü sayılıp pasifte özel fon hesabına dahil edilip, sermayeye eklenmesinin dışında başka amaçla kullanılmasına izin verilmemekle birlikte ; işletmenin tasfiyesi halinde vergi dışı tutulacak.
         
            Dışarıda kayıt dışı varlığı olanlar için bu da bir çeşit " açılım " sayılabilir.
            Bu imkandan yararlanmalı. Zaman daralıyor.31 Ekim  son gün.
            Bizden hatırlatma..

1 Ekim 2013 Salı

Bir Kız Bana Emmi Dedi Neyleyim


                  KARACAOĞLAN  GÖNLÜ  YANIK  OĞLAN

                 Karacaoğlan,  "ayran gönüllü"  bir ozan. Sazı elinde diyar diyar geziyor. Gittiği, gezdiği yerlerde gördüğü her güzele gönül veriyor.Bunu da hemencecik sazıyla dillendiriyor.Gördüğü güzellerin hepsini de ilk göz ağrısı "Elif "in yerine koyuyor.
                  Karacaoğlan bir gün değirmenden gelirken çeşme başında kızları görmüş.Çeşmeye yaklaşmış,ince belli,örgülü saçlarıyla, fidan boyuyla "Elif" e  benzeyenine dönüp ;
                  - Güzel kız bana bir tas su verir misin ? Demiş.
                  Kız çeşmeden  tası doldurup, Karacaoğlan'a uzatmış ;
                  - Buyur Emmi
                  Demiş. Artık Karacaoğlan'ın halini tarife gerek var mı ? Zaten hemen oracıkta almış sazı eline, bak neler söylemiş :

                 
                 Değirmenden gelirim beygirim yüklü
                 Şu kızı görenin del olur aklı
                 On beş yaşında kırk beş belikli
                 Bir kız bana emmi dedi neyleyim

                                     Bizim ilde üzüm olur alıç olur
                                     Sızılaşır bozkurtları aç olur
                                     Bir yiğide emmi demek güç olur
                                     Bir kız bana emmi dedi neyleyim

                Birem birem toplayayım odunu
                Bilem dedim bilemedim adını
                Elbistan yanaklı Kürdler kadını
                Bir kız bana emmi dedi neyleyim

                                     Karacoğlan der ki n’oldum n’olayım
                                     Akar sularınan ben de geleyim
                                     Sakal seni makkabınan yolayım
                                     Bir kız bana emmi dedi neyleyim