31 Aralık 2013 Salı

MESLEKTEN AYRILAN POLİSLERDEN İSTENEN TAZMİNATI ANAYASA MAHKEMESİ FAHİŞ BULDU


                                    ANAYASA MAHKEMESİNİN  KARARI 
                         MESLEKTEN AYRILAN  POLİSLERİ   RAHATLATACAK

                        İzmir 2. İdare Mahkemesi,    3201 sayılı Emniyet Teşkilat Kanunu’na  5336 sayılı Kanun’un 2. maddesiyle eklenen ek 24. maddenin beşinci fıkrasının son cümlesinde yer alan “…mecburi hizmet sürelerinin kalan her yılı için,… ibaresinin, Anayasa’nın 2. maddesine aykırı olduğunu ileri sürerek  iptali isteminde bulunmuştur.
                         
                Konuyu inceleyen Anayasa Mahkemesi ;
              "  Polis meslek eğitim merkezinde en az altı ay süreli öğretim sonrası aday polis olarak atanan ve kendilerine altı yıl süreli mecburi hizmet yükümlülüğü getirilerek bu süre zarfında başka kamu kurumlarına naklen atanmaları da yasaklanmış olan kişilerin, mecburi hizmet süresini tamamlamadan emniyet teşkilatından ayrılmaları halinde, ayrıldıkları tarihe bağlı olarak Devletçe kendilerine yapılan öğretim masrafının altı katına kadar ulaşabilecek tutarda yüksek bir tazminat ödemekle yükümlü kılınması, söz konusu tazminat miktarı ile ulaşılmak istenen amaç arasında orantısızlığa yol açmakta ve bu yönüyle ölçülülük ve hakkaniyet ilkelerine aykırı "  bulunduğu kanaatine varmak suretiyle,
                  
                3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu’na, 26.4.2005 günlü, 5336 sayılı Kanun’un 2. maddesiyle eklenen ek 24. maddenin beşinci fıkrasının son cümlesinde yer alan “…mecburi hizmet sürelerinin kalan her yılı için,…” ibaresinin Anayasa’ya aykırı olduğuna ve İPTALİNE, iptal hükmünün, Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun’un 66. maddesinin (3) numaralı fıkrası gereğince KARARIN RESMÎ GAZETE’DE YAYIMLANMASINDAN BAŞLAYARAK ALTI AY SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRMESİNE, 10.10.2013 gününde OYBİRLİĞİYLE  karar verilmiştir. ( E.S. : 2013/ 32  ;  K.S. ; 2013/  112 )

 Polis meslek eğitim merkezlerinde eğitimlerini başarı ile tamamlayanlar, Emniyet Genel Müdürlüğü kadrolarına aday polis memuru olarak atanıyorlar. Bu şekilde atananlar, atanma tarihinden itibaren altı yıl süreyle başka kurumlara nakil yoluyla atanamıyorlar. Bu süre zarfında memuriyetten çekilen, çekilmiş sayılan, meslekten veya memuriyetten çıkarma cezası alan ve aslî memurluğa atanamayarak ilişiği kesilenler, mecburi hizmet sürelerinin kalan  her yılı için,  kendilerine yapılmış olan öğretim masraflarını tazminat olarak ödemek zorunda kalıyorlar.

Anayasa Mahkemesinin  ilgili Kanunun   ".. mecburi hizmet sürelerinin kalan  her yılı için "   hesaplanan tazminatı " ölçüsüz " bularak iptaline hükmettiğinden, altı ay içinde yeni ve hakkaniyete uygun bir kanuni düzenleme yapılacaktır.

30 Aralık 2013 Pazartesi

MOTORLU TAŞIT VERGİ DAİRELERİ 31.12.2013 SALI GÜNÜ SAAT 19:00' a KADAR AÇIK TUTULACAK



                       GELİR  İDARESİ  BAŞKANLIĞI YILIN SON GÜNÜNDE
                  MOTORLU TAŞIT DAİRELERİ AÇIK  OLACAĞINI  DUYURDU

            Otomobil satışlarının Aralık ayının son günlerinde artması nedeniyle, vergi dairelerinde meydana gelmesi muhtemel sıkışıklığın önlenmesi ve mükelleflere kolaylık sağlanması amacıyla; Ankara, İstanbul, İzmir, Adana ve Bursa İl merkezlerindeki motorlu taşıtlar vergisini tahsile yetkili vergi daireleri 31 Aralık 2013 Salı günü saat 19:00’a kadar açık bulundurulacaktır.
         Diğer taraftan, yeterli sayıda personel bulundurulmak suretiyle;

         -Yukarıda sayılan illerin ilçelerindeki motorlu taşıtlar vergisini tahsile yetkili vergi dairelerinin 31 Aralık 2013 Salı günü saat 19:00’a kadar açık bulundurulması konusunda Vergi Dairesi Başkanları,

29 Aralık 2013 Pazar

VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ ( SIRA NO : 431 ) YAYINLANDI





                        VERGİ  USUL  KANUNU  GENEL  TEBLİĞİ 
                                             ( SIRA NO : 431 )



               Maliye Bakanlığın'ca hazırlanarak 29 Aralık 2014  Tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 431 Sıra No.lu Tebliğ ile";    Vergi denetim faaliyetlerinin gelişen teknolojilere uygun bir şekilde yürütülebilmesi amacı ile belirlenen konulara ilişkin kayıtların elektronik ortamda oluşturulması, muhafazası ve ibraz edilmesine (Kayıt Saklama Gereksinimleri) dair usul ve esaslar " belirlenmektedir.

                 Tebliğin " ikinci BÖLÜMÜ" nde yer alan 3. üncü maddede  kapsama giren mükellefler  belirlenmiş olup, aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir .
               
             Kapsama Giren Mükellefler   
MADDE 3  (1) Aşağıda yer alan mükellefler, Tebliğ ekinde yer alan konular itibarıyla belirlenen asgari içeriklere uygun kayıtları, elektronik ortamda oluşturmak ve istenildiğinde ibraz etmek üzere elektronik ortamda muhafaza etmek zorundadırlar. Bu kapsamda oluşturulacak kayıtların, söz konusu mükelleflerin tüm faaliyetlerine ilişkin olarak hazırlanması mecburidir.
a) 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanunu ekinde yer alan (I) sayılı liste kapsamındaÖTV mükellefiyeti olanlar ile ÖTV mükellefiyeti olmasa dahi aşağıdaki faaliyetlerde bulunanlar;
1) 4/12/2003 tarihli ve 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında bayilik, taşıma, dağıtıcı, depolama (deniz taşıtları dâhil), madeni yağ, serbest kullanıcı, ihrakiye teslimi, iletim, rafinerici ve işleme lisanslarından herhangi birisine sahip olanlar,
2) 18/4/2001 tarihli ve 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanunu kapsamında CNG, depolama, toptan satış, dağıtım, iletim, ithalat ve ihracat lisanslarından herhangi birisine sahip olanlar,
3) 2/3/2005 tarihli ve 5307 sayılı Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Kanunu kapsamında dağıtıcı, depolama, taşıma ve otogaz bayilik lisanslarından herhangi birisine sahip olanlar,
b) Özel Tüketim Vergisi Kanunu ekinde yer alan (III) sayılı listenin B cetvelinde yer alan ürünlerle ilgili olarak,
1) Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumundan Tütün Ticareti Yetki Belgesi almış gerçek ve tüzel kişiler,
2) Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumundan Üretim ve Faaliyet Uygunluk Belgesi almış gerçek ve tüzel kişiler,
3) Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumundan Üretim ve Faaliyet Uygunluk Belgesi almış gerçek ve tüzel kişilerin mamullerinin, Toptan Satış Belgesi sahibi mükelleflere pazarlama ve dağıtımını gerçekleştiren gerçek ve tüzel kişiler.
(2) 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu kapsamındaki kurum, kuruluşlar, kamu iktisadi kuruluşları ve sermayesinin yüzde 50 veya daha fazlası kamuya ait olan kurum ve kuruluşlar yukarıda belirlenen kapsamın dışındadır.

Bu Tebliğin  1/7/2014 tarihinde yürürlüğe gireceği belirtilmiştir.

Tebliğ  EK'inde " ASGARİ KAYIT SAKLAMA GEREKSİNİMİ BELİRLENEN KONULAR" başlığı alttinda 

Satış Kayıtları , Alış Kayıtları, Dönem başı ve dönem sonu mal stoklarına ilişkin envanter kayıtları, İthalat kayıtları, İhracat kayıtları, Üretim kayıtları, Diğer kayıtlar  alt başlıkları altında ( 7 ) maddede düzenlenen konularda bulunması gerekli asgari bilgiler tadad edilmiştir.
Tebliğde belirlenen mükelleflerin,yapılan düzenlemeye ilişkin hazırlıklarını  1 . 7. 2014   tarihinden önce tamamlamaları gerekiyor.

  

27 Aralık 2013 Cuma

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞINDAN " ÖNEMLİ " İBARELİ BİR DUYURU YAYINLADI


                  GELİR  İDARESİ  BAŞKANLIĞINDAN  " ÖNEMLİ  DUYURU "

                  Gelir İdaresi Başkanlığının ,  Resmi İnternet Sitesinde yayımladığı mükellefleri uyaran Duyurusu aynen aşağıya alınmıştır.
           
                  Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Trafik İdari Para Cezasının İnternetten Kredi Kartı ile Ödenmesine İlişkin ÖNEMLİ DUYURU!      27-12-13 17:24

İnternet Vergi Dairesi ekranlarını kullanarak Motorlu Taşıt Sorgulaması ve Kredi Kartı ile Ödeme formu bulunduran, Başkanlığımız internet sayfası görüntülerinin taklit edildiği www.trafikcezaodemesi.combenzeri tüm adreslerin Başkanlığımızla hiçbir ilgisi bulunmamaktadır.
Vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamamaları için İnternet Vergi Dairesi uygulamasına www.gib.gov.tradresimizden ulaşmaları hususu önemle duyurulur.

Mükelleflerimiz, Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Trafik İdari Para Cezasına ilişkin ayrıntılı bilgi için Vergi İletişim Merkezine (VİMER 444 0 189) başvurabilirler.


24 Aralık 2013 Salı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK



            İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA

                                                                                     YÖNETMELİK

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:

   
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç ve kapsam
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere ondan az çalışanı bulunanlardan, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerine, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yerine getirilmesi için sağlanacak desteğin usul ve esaslarını belirlemektir.
Dayanak
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 7 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar ve kısaltmalar
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Genel Müdürlük: İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünü,
b) Hizmet sunucusu: İş sağlığı ve güvenliği hizmeti vermek üzere Genel Müdürlükçe yetkilendirilmiş kişi, kurum veya kuruluşları,
c) İSG-KATİP: İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri ile ilgili iş ve işlemlerin Genel Müdürlükçe kayıt, takip ve izlenmesi amacıyla kullanılan İş Sağlığı ve Güvenliği Kayıt, Takip ve İzleme Programını,
ç) Kurum: Sosyal Güvenlik Kurumunu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Destek Kapsamına Giren İşyerlerinin Belirlenmesi ve Başvuru
Destekten yararlanacak işyerlerinin tespiti
MADDE 4 – (1) Destekten yararlanacak işyerlerinin tespitinde, Kurum tarafından tescil edilmiş işyeri kayıtları esas alınır.
(2) Destekten Türkiye genelinde ondan az çalışanı bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinin işverenleri faydalanır. Çalışan sayısının ondan az olup olmadığının tespitinde aşağıdaki şartlar aranır:
a) Aynı işverenin Türkiye genelinde birden fazla tescilli işyerinin bulunması halinde, aynı işveren tarafından 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında Türkiye genelinde tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde çalıştırılan toplam sigortalı sayısı esas alınır.
b) İşverenden iş alan alt işverenlerce çalıştırılan sigortalılar toplam çalışan sayısına dahil edilir.
c) İşyerinde çeşitli nedenlerle ay içinde çalışması bulunmayan ve ücret ödenmeyen sigortalılar toplam çalışan sayısına dahil edilir.
ç) Her bir ayda Kuruma verilmiş asıl ve ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalı sayısından, iptal nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalı sayısı düşülür.
d) Ay içinde işe giren veya işten çıkan sigortalılar da sigortalı sayısına dahil edilir.
e) 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler çalışan sayısının tespitinde dikkate alınmaz.
(3) İşyerinin, İSG-KATİP’e kayıtlı onaylanmış ve devam eden iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin verilmesine ilişkin, hizmet sunucusu ile yapılmış bir sözleşmesinin olması şarttır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Destek Bedellerinin Tespiti, Ödenmesi ve Hizmetin
Alınacağı Kurum ve Kuruluşlar
İş sağlığı ve güvenliği hizmet bedellerinin tespiti
MADDE 5 – (1) Ondan az çalışanı bulunan işverenlere sağlanacak iş sağlığı ve güvenliği hizmet bedelleri işyerinin tehlike sınıfı ve Kuruma bildirilen sigortalı sayısı ile sigortalıların çalıştıkları gün sayısı esas alınarak her bir işyeri için ayrı ayrı tespit edilir.
(2) Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için sağlanacak iş sağlığı ve güvenliği hizmet bedelinin sigortalı başına günlük miktarı 16 yaşından büyük sigortalılar için belirlenen prime esas kazanç alt sınırının günlük tutarının sırasıyla %1,4 ve %1,6’sıdır.
(3) Sağlanacak iş sağlığı ve güvenliği hizmet bedelinin tutarı, ikinci fıkrada belirtilen yüzdelerin aylık prim ve hizmet belgesi ile bildirilen prim ödeme gün sayısı ile çarpılması suretiyle tespit edilecektir.
Başvuru ve desteğin ödenme şekli
MADDE 6 – (1) Genel Müdürlük sözleşme yapan ve ödeme kapsamında olan işyerlerinin dördüncü maddede belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde tespit edilmesini sağlamak amacıyla Kuruma İSG-KATİP’e erişim yetkisi sağlar.
(2) Kurum, kapsama giren işverenlere sağlanan hizmetin bedelini, beşinci maddede belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde; üçer aylık dönemler halinde hesaplar. Dönem sonundaki tutarları takip eden ikinci ayın sonunda işverene öder.
(3) Kuruma yasal süresi içerisinde ödenmemiş prim ve prime ilişkin borcun bulunması halinde, destek tutarları bu borca mahsup edilir.
(4) Kapsama giren işverenlerce destekten yararlanmak için başvuru yapılır. Yapılacak başvuru ve ödeme ile ilgili uygulamaya ilişkin diğer hususlar Bakanlığın uygun görüşü doğrultusunda Kurum tarafından belirlenir.
Destek hizmetinin alınacağı kişi, kurum veya kuruluşlar
MADDE 7 – (1) Bu Yönetmelik kapsamındaki işyerleri, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili destek hizmetlerini 29/12/2012 tarihli ve 28512 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği uyarınca hizmet sunucusundan alır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Yükümlülükler
MADDE 8 – (1) Kapsama giren işverenlerce destekten yararlanılabilmesi için aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içinde Kuruma verilmesi şarttır.
Müeyyideler
MADDE 9 – (1) Kurumun denetim ve kontrol ile görevlendirilmiş memurlarınca yapılan tespitler veya diğer kamu idarelerinin denetim elemanlarınca kendi mevzuatları gereğince yapacakları soruşturma, denetim ve incelemeler neticesinde ya da bankalar, döner sermayeli kuruluşlar, kamu idareleri ile kanunla kurulan kurum ve kuruluşlardan alınan bilgi ve belgelerden veya mahkeme ilamına istinaden çalıştırdıkları sigortalıları Kuruma bildirmedikleri tespit edilen işverenler, tespitin yapıldığı ayı takip eden aydan başlanılarak sağlanan destekten üç yıl süreyle faydalanamaz ve kayıt dışı çalışanın işe başladığı aydan itibaren yapılan ödemeler Kurumca yasal faizi ile birlikte geri alınır.
(2) Birden fazla işyeri bulunan işverenlere ait işyerlerinde kayıt dışı çalışanı bulunduğunun tespiti halinde, gerek tespitin yapıldığı işyeri için, gerekse diğer işyerleri için kayıt dışı çalışanın işe başladığı aydan itibaren yapılan ödemeler Kurumca yasal faizi ile birlikte geri alınır ve söz konusu işverenler tespitin yapıldığı ayı takip eden aydan başlanılarak sağlanan destekten üç yıl boyunca yararlanamaz.
Denetim
MADDE 10 – (1) Bu Yönetmelik kapsamında sağlanan destekle ilgili olarak gerektiğinde Bakanlık ve Kurum denetim elemanları tarafından denetim yapılır.
Yürürlük
MADDE 11 – (1) Bu Yönetmelik 1/1/2014 tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 12 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yürütür.



OSMANLI'DA VE CUMHURİYET TÜRKİYE'SİNDE NÜFUSUMUZ


  

           OSMANLI  VE CUMHURİYET DÖNEMLERİNDE NÜFUS SAYILARI

    
      İlk nüfus sayımı 1831 yılında yapıldı. Yalnız erkeklerin sayıldığı bu sayımda, Anadolu ve Rumeli sancakları da sayım dışı tutuldu.1864’de yapılan ve kadınların da dahil edildiği sayımda, Osmanlı sınırları içindeki nüfus yaklaşık olarak 36.5 milyon olarak tespit edildi. Üçüncü Nüfus sayımı 1884 yılında yapıldı.Bu sayımda Osmanlı sınırları içindeki nüfusun 28 milyon 900 bin kişi olarak tespit edildi.

      Cumhuriyet döneminde 28 Ekim 1927  tarihinde yapılan ilk nüfus sayımında Türkiye’nin nüfusu 13 milyon 648 bin 720 kişi olarak belirlendi. 


             
Yıllara, yaş grubu ve cinsiyete göre nüfus * (Türkiye İstatistik Kurumu Rakamları )   







Population by years, age group and sex
















Yıl
Year
Yaş grubu
Age group
Toplam
Total
Erkek
Male
Kadın
Female

Toplam
Total
Erkek
Male
Kadın
Female

Oran - Proportion (%)









Genel Nüfus Sayımları - General Population Censuses









1935
Toplam - Total
 16 158 018
 7 936 770
 8 221 248

100,0
100,0
100,0

0-14
 6 662 593
 3 491 381
 3 171 212

41,2
44,0
38,6

15-64
 8 795 512
 4 130 788
 4 664 724

54,4
52,0
56,7

65+
  628 041
  278 846
  349 195

3,9
3,5
4,2

Bilinmeyen - Unknown
  71 872
  35 755
  36 117

0,4
0,5
0,4

1950
Toplam - Total
 20 947 188
 10 527 085
 10 420 103

100,0
100,0
100,0


0-14
 8 018 479
 4 193 652
 3 824 827

38,3
39,8
36,7


15-64
 12 211 300
 6 046 994
 6 164 306

58,3
57,4
59,2


65+
  690 662
  272 760
  417 902

3,3
2,6
4,0


Bilinmeyen - Unknown
  26 747
  13 679
  13 068

0,1
0,1
0,1


1960
Toplam - Total
 27 754 820
 14 163 888
 13 590 932

100,0
100,0
100,0


0-14
 11 427 006
 5 940 371
 5 486 635

41,2
41,9
40,4


15-64
 15 299 311
 7 806 612
 7 492 699

55,1
55,1
55,1


65+
  978 732
  388 087
  590 645

3,5
2,7
4,3


Bilinmeyen - Unknown
  49 771
  28 818
  20 953

0,2
0,2
0,2












1975
Toplam - Total
40 347 719
20 744 730
19 602 989

100,0
100,0
100,0


0-14
 16 330 203
 8 477 273
 7 852 930

40,5
40,9
40,1


15-64
 22 086 237
 11 364 541
 10 721 696

54,7
54,8
54,7


65+
 1 853 251
  850 652
 1 002 599

4,6
4,1
5,1


Bilinmeyen - Unknown
  78 028
 52 264
 25 764

0,2
0,3
0,1


1985
Toplam - Total
50 664 458
25 671 975
22 041 595

100,0
100,0
100,0


0-14
 19 010 138
 9 780 444
 8 450 596

37,5
38,1
38,3


15-64
 29 432 295
 14 881 386
 12 352 324

58,1
58,0
56,0


65+
 2 125 908
  955 042
 1 157 887

4,2
3,7
5,3


Bilinmeyen - Unknown
  96 117
 55 103
 80 788

0,2
0,2
0,4


2000
Toplam - Total
67 803 927
34 346 735
33 457 192

100,0
100,0
100,0


0-14
 20 220 095
 10 453 093
 9 767 002

29,8
30,4
29,2


15-64
 43 701 502
 22 131 543
 21 569 959

64,5
64,4
64,5


65+
 3 858 949
 1 749 563
 2 109 386

5,7
5,1
6,3


Bilinmeyen - Unknown
  23 381
 12 536
 10 845

0,03
0,04
0,03


2012
Toplam - Total
75 627 384
37 956 168
37 671 216

100,0
100,0
100,0


0-14
18 857 179
9 678 382
9 178 797

24,9
25,5
24,4


15-64
51 088 202
25 803 873
25 284 329

67,6
68,0
67,1


65 +
5 682 003
2 473 913
3 208 090

7,5
6,5
8,5