31 Aralık 2013 Salı

MESLEKTEN AYRILAN POLİSLERDEN İSTENEN TAZMİNATI ANAYASA MAHKEMESİ FAHİŞ BULDU


                                    ANAYASA MAHKEMESİNİN  KARARI 
                         MESLEKTEN AYRILAN  POLİSLERİ   RAHATLATACAK

                        İzmir 2. İdare Mahkemesi,    3201 sayılı Emniyet Teşkilat Kanunu’na  5336 sayılı Kanun’un 2. maddesiyle eklenen ek 24. maddenin beşinci fıkrasının son cümlesinde yer alan “…mecburi hizmet sürelerinin kalan her yılı için,… ibaresinin, Anayasa’nın 2. maddesine aykırı olduğunu ileri sürerek  iptali isteminde bulunmuştur.
                         
                Konuyu inceleyen Anayasa Mahkemesi ;
              "  Polis meslek eğitim merkezinde en az altı ay süreli öğretim sonrası aday polis olarak atanan ve kendilerine altı yıl süreli mecburi hizmet yükümlülüğü getirilerek bu süre zarfında başka kamu kurumlarına naklen atanmaları da yasaklanmış olan kişilerin, mecburi hizmet süresini tamamlamadan emniyet teşkilatından ayrılmaları halinde, ayrıldıkları tarihe bağlı olarak Devletçe kendilerine yapılan öğretim masrafının altı katına kadar ulaşabilecek tutarda yüksek bir tazminat ödemekle yükümlü kılınması, söz konusu tazminat miktarı ile ulaşılmak istenen amaç arasında orantısızlığa yol açmakta ve bu yönüyle ölçülülük ve hakkaniyet ilkelerine aykırı "  bulunduğu kanaatine varmak suretiyle,
                  
                3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu’na, 26.4.2005 günlü, 5336 sayılı Kanun’un 2. maddesiyle eklenen ek 24. maddenin beşinci fıkrasının son cümlesinde yer alan “…mecburi hizmet sürelerinin kalan her yılı için,…” ibaresinin Anayasa’ya aykırı olduğuna ve İPTALİNE, iptal hükmünün, Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun’un 66. maddesinin (3) numaralı fıkrası gereğince KARARIN RESMÎ GAZETE’DE YAYIMLANMASINDAN BAŞLAYARAK ALTI AY SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRMESİNE, 10.10.2013 gününde OYBİRLİĞİYLE  karar verilmiştir. ( E.S. : 2013/ 32  ;  K.S. ; 2013/  112 )

 Polis meslek eğitim merkezlerinde eğitimlerini başarı ile tamamlayanlar, Emniyet Genel Müdürlüğü kadrolarına aday polis memuru olarak atanıyorlar. Bu şekilde atananlar, atanma tarihinden itibaren altı yıl süreyle başka kurumlara nakil yoluyla atanamıyorlar. Bu süre zarfında memuriyetten çekilen, çekilmiş sayılan, meslekten veya memuriyetten çıkarma cezası alan ve aslî memurluğa atanamayarak ilişiği kesilenler, mecburi hizmet sürelerinin kalan  her yılı için,  kendilerine yapılmış olan öğretim masraflarını tazminat olarak ödemek zorunda kalıyorlar.

Anayasa Mahkemesinin  ilgili Kanunun   ".. mecburi hizmet sürelerinin kalan  her yılı için "   hesaplanan tazminatı " ölçüsüz " bularak iptaline hükmettiğinden, altı ay içinde yeni ve hakkaniyete uygun bir kanuni düzenleme yapılacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder