10 Aralık 2013 Salı

F KLAVYE Öğrenimi ve Kullanımı Yaygınlaştırılacak

                  F  KLAVYE TÜRK BULUŞU
         Türk Diline uygun ;   öğrenilmesi , yazması daha  kolay ve hızlı  bir klavye yapmak için 1943 yılından itibaren başlanan çalışmalar sonunda 20 Ekim 1955 yılında  F  KLAVYE   oluşturulmuş, Okullarımızda da  şeyiyle Türk  olan F  KLAVYE öğretilmiş. Gümrük Kanununa da  ithal edilecek    Daktilo ve cihazların Türk     KLAVYE ' ye uygun olma hükmü konulmuş. Ancak UYANIK ithalatçılar özellikle 1990 lardan itibaren  Q klavye cihazlara memleketi istila ettirmişler.
         Devlet Sonunda kendi " F  KLAVYE " sini korumaya karar verip,    10 Aralık  2013 Tarihli RESMİ gazetede   GENELGE yayınladı.
         GENELGE   aşağıda.
       
                       

GENELGE
Başbakanlıktan:
Konu :   F Klavye
GENELGE
2013/13
Ülkemizde bilgisayar ve internet kullanım oranlarında son yıllarda önemli artışlar kaydedilmiştir. Bilgisayar giriş birimlerinden biri olan klavyeyi etkin kullanma ve hızlı yazma becerisi, bilgi toplumuna dönüşüm sürecinde bilgi üreten bireylerin gelişimine katkı sağlayan unsurlardan biridir. Günümüzde birçok ülke tarafından kendi dillerinin özelliklerine uygun çeşitli harf ve sembol yerleşim düzenine sahip klavyeler geliştirilmiş, ülkemizde de Milli Eğitim Bakanlığı öncülüğünde başlatılan çalışmalar sonucunda, Türk dili ve alfabesinin özelliklerine uygun ve hızlı yazmaya elverişli bir tasarıma sahip bulunan F klavye düzeni oluşturulmuştur.
Yazım kolaylığı ve verimliliği bakımından F klavyenin getirdiği avantajlardan yararlanılması ve ülkemizde F klavye kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla, tüm kamu kurum ve kuruluşlarında, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından hazırlanan TS 2117 “Alfasayısal Türkçe Klavyelerin Temel Yerleşim Düzeni” standardına uygun F klavyeye kademeli olarak geçiş sağlanacaktır.
Bu çerçevede;
Kamu kurum ve kuruluşlarınca genelgenin yayımından itibaren, alım süreci başlatılmış olanlar dışında temin edilecek tüm bilgisayarların F klavyeli olması ve halen kullanımda olanların da 2017 yılı sonuna kadar F klavyeye dönüştürülmesi sağlanacaktır.
Kamu kurum ve kuruluşlarında F klavyeye geçiş sürecinde en önemli husus olan kamu personeline verilecek eğitime ait içerik Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilecektir. Bu eğitimin sağlanmasında uzaktan eğitim öncelikli olacaktır. Bu kapsamda kurulacak www.fklavye.gov.tr internet sitesinde eğitim içeriği kullanıma sunulacaktır. Eğitimin alınması, değerlendirilmesi ve belgelendirilmesi konusunda kamu kurum ve kuruluşlarına gerekli yönlendirme Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Vatandaşa doğrudan hizmet sunan veya iş sürecinde yoğun klavye kullanan personelin eğitimi öncelikli olarak tamamlanacaktır. Kamu kurum ve kuruluşlarında F klavye eğitiminin planlanması, uygulanması, takibi ve raporlanması konusunda sorumlu olacak birimler tespit edilerek, Milli Eğitim Bakanlığına bildirilecektir. Kamu kurum ve kuruluşları F klavyeye geçiş planlarını; kurumsal işleyişi aksatmayacak şekilde ve personelinin F klavye eğitim takvimini dikkate alarak kendileri oluşturacaktır.
Ayrıca, bilgisayar kullanımının yoğun olduğu özel sektöre ait kamuya açık alanlarda (internet salonu vb. toplu kullanım sağlayıcıları) ve özel sektör kuruluşlarında F klavyenin teşvik edilerek yaygınlaştırılması sağlanacaktır.
Bilgilerini ve gereğini rica ederim.


                                                                                                                    Recep Tayyip ERDOĞAN
                                                                                                                                  Başbakan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder