14 Nisan 2014 Pazartesi

İNTERNET VARKEN KAYIT KUYUT İÇİN ÜNİVERSİTELER ÖĞRENCİLERİ OKULA NEDEN GETİRİYOR


                           

                            ÜNİVERSİTELER  DE  DEMOKRASİ  İLE  YÖNETİLMELİ
   
     
          İNTERNET artık hayatın her safhasında  var.Öyle ki,  Nineler, dedeler,dağdaki çoban internet kullanıyor.2-3 yaşındaki çocuklar anne- babalarının cep telefonlarını kaptığı gibi internete girip,oyunlar oynayıp, çocuk filmleri  seyrediyorlar.  İnternetten satışlar yapılıyor,çaycı, simitçi, boya - badanacı sanal ortamda işlerini yürütüyor.

        Üniversitelerin de interneti en önce ve en iyi şekilde kullanması gerekmez mi ? Elbette ki bilişim teknolojilerini kullanmada üniversitelerin öncü olmaları gerekir. Hatta onu geliştirerek, öncelikle kendi kurumlarının iş ve işlemlerinde hayata geçirerek,uygulayarak..Olması gereken, beklenen bu.

        Gel gör ki, bir çok üniversitemizde  kayıt yenileme,ders ve hoca seçimi gibi bir çok iş ve işlem halen eski usul  yürütülüyor.Öğrencilerin bir sürü derdi problemi var. Ama üniversite yönetimlerini pek de ilgilendirmiyor.

        Zira  seçimle gelenlerin , atama ile gelenlere göre imkânları,kaynakları sonuna kadar ve hatta yeni kaynaklar üreterek  kullanabildiklerini; mazarete sığınmayıp  çözüm üretebildiklerini görüyoruz.

        Üniversitelerin, mevcut yönetim şekliyle  " kaplumbağa "  yavaşlığından kurtulması pek mümkün görünmüyor.Başbakanın ifadesiyle " önüne katılacak üç koyunu otlatıp salimen geri getiremeyecek kişilerin " biraz ideolojik,biraz ahbap - çavuş  vs. usulüyle  tayin edilen  yöneticiler eliyle yürütülen Üniversitelerimizin gelişimi de anca bu kadar olur.

        Demokrasimiz bir sürü eksik ve aksaklıklarına rağmen geldiğimiz, güzergâha baktığımızda küçümsenemeyecek bir yol katedildiğini görüyoruz. Ancak koyulduğumuz bu güzergâhta yeni yeni açılımlarla her sahada,sektörde, çeşitli idari alanlarda  demokrasi kültürünü yaygınlaştırıp geliştirecek uygulamalara zemin hazırlayacak düzenlemeleri de hızla yapmamız gerekiyor.

        Bu meyanda Üniversitelerimizin yönetiminde de daha ileri bir demokrasiye geçmenin artık zamanı gelmiştir. Üniversitenin yönetimine; buna kafa yormuş,bu işe gönül vermiş   olanlar     talip olacaktır.Adaylar, ekipleriyle,  somut projeleriyle ortaya çıkıp yarışacaklar.Kendilerini ve projelerini  çoğunluğa anlatabilenler, demokratik yoldan yönetime gelmiş olacaktır.

        Demokratik yoldan yönetime gelenlerin icraatları da demokratik yoldan denetleneceği için;güvenini yitiren, çekilmek zorunda kalacaktır. Ancak her halukârda demokrasinin sunduğu imkânlar her yönüyle Üniversitelerin gelişimini hızlandırarak eğitimde ve bilimde konumunu çok daha yukarılara taşıyacaktır.


 
         
       
       

          ,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder