1 Nisan 2014 Salı

YÖNETMELİK, 65 YAŞ VE ÜZERİ KİŞİLERİN TOPLU TAŞIMA HİZMETLERİNDEN ÜCRETSİZ YARARLANACAĞINI YAZIYOR




    İSTANBUL BELEDİYESİ  65 YAŞ ÜSTÜ YOLCULARI ÜCRETSİZ TAŞITIYOR 65       YAŞINDAKİLERİ YARARLANDIRMIYOR
    
             
             
        60 yaş ve üstü kişilerin ücretsiz veya indirimli yolculuk yapabilmelerine imkan sağlayan YÖNETMELİk ,  4 Mart 2014  tarihli  Resmî Gazetede yayımlandı.  Belediyeler ve ilgili kuruluşlar, Yönetmeliğin  yayımı tarihinden itibaren indirimli veya ücretsiz taşıma uygulamasına başladılar.

        Bu konuda İETT  internet sitesinde şu bilgilere yer verilmiş :

                                              ****
          65 Yaş ve Üstü Yolcularımıza Toplu Taşıma Artık Ücretsiz!
65 yaşını doldurmuş yolcularımız toplu taşıma araçlarını ücretsiz olarak kullanabilirler. Ücretsiz yolculuk için, yolculuk sırasında nüfus cüzdanının gösterilmesi yeterlidir.
Uygulamanın geçerli olduğu toplu taşıma otoriteleri şöyledir;
1. İETT Otobüsleri
2. TCDD Hatları
3. İstanbul Ulaşım Hatları
4. İstanbul Otobüs AŞ Hatları
5. Özel Halk Otobüsleri Hatları
6. Dentur Hatları
7. İstanbul Şehir Hatları
8. Turyol Hatları
9. Mavi Tur 
                                              ****

       Yönetmeliğin ilgili maddesi aynen şöyle :
       

                " MADDE 5 – (1) Türk vatandaşı olan altmış beş yaş ve üzeri kişiler, demiryolları ve denizyollarının şehiriçihatları ile belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanır.
(2) Türk vatandaşı olan altmış beş yaş ve üzeri kişiler, demiryolları ve denizyollarının şehirlerarası hatlarından %50 indirimli olarak yararlanır.
(3) Toplu taşıma araçlarının ait olduğu kurum ve kuruluşlar, belediyeler, belediyeler tarafından kurulan şirketler, birlikler, müessese ve işletmeler, altmış yaş ile altmış beş yaş arasında bulunan kişilerin toplu taşıma araçlarından ücretsiz veya indirimli olarak yararlanmasını sağlayabilir. "

Madde metninde yer alan " 65 yaş ve üzeri kişiler "  ibaresi veya teriminin  ne anlama geldiği yolunda Yönetmelikte bir tanımlama yapılmamış; yani  ne anlama geldiği açıklanmamış.

65 yaş üzeri kişiler bakımından bir tereddüt yok. Ancak, "  65 yaş"  ibaresinden ne anlamak gerektiğinde değişik düşünüşler var.

Şimdi buna bir- iki örnek verelim :

Örnek :  1

01.05.1949  tarihinde doğan kişinin yaşını bulmak için, bugünki tarihten  doğum tarihini çıkarırsak ;(02.04.2014 ) - ( 01.05.1949 ) = 01.11.64  bulmuş oluruz. Yani bu kişi 64 yaşını doldurmuş,65 yaşından 11 ay ve bir gün almıştır. 65  yaşını  sürmekte olan bu şahsın Yönetmeliğe göre " ücretsiz taşıma " dan yararlanabilecek mi ?   İETT ,  65 yaşını doldurmayan bu şahsın ücretsiz seyahat hakkının olmadığını;  ancak , indirimli haktan yararlanabileceğini söylüyor.

Örnek :  2

01.02.1950 tarihinde doğmuş olan kişi de 02.04.2014 tarihi itibariyle ; ( 02.04. 2014 ) - ( 01.02.1950 ) = 01.02.64 . 
olmaktadır. Yani bu kişi de 64 yaşını doldurmuş, 65 yaşından da iki ay ve bir gün almış.Demek oluyor ki; bu kişi de 65 yaşın içinde.Ancak ücretsiz taşıma hizmetinden yararlandırılmıyor.

  ( örnek: 1 )  ve  ( örnek: 2 )  deki  kişiler,  65 yaşında kabul ediliyorlarsa;   Yönetmeliğin 5 inci maddesinin (1) ve (2 ) nci fıkralarından yararlanmaları gerekir. ?

,  
Sonuç olarak,   Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı  " altmış beş yaş ve üzeri kişiler "  ibaresine açıklık getirerek tereddütleri giderilmelidir.


 Ankara Belediyesinin 60 yaşını doldurmuş olanları  (belli saatler dışında) ücretsiz taşıdığı notunu da düşmüş olalım.












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder