18 Kasım 2013 Pazartesi

KARDEŞ VE DOST PAKİSTAN'DA DA DEMOKRATİKLEŞME YOLUNDA ADIM ATMAYA ÇALIŞIYOR



                                                 
                                                              PERVEZ MÜŞERREF

                      (   Pakistan'ın İhtilalle Gelip Baskılar Üzerine İstifa Eden Cumhur Başkanı )
                    İçişleri Bakanı Ali Han, düzenlediği basın toplantısında, 2007 yılında ilan ettiği olağanüstü hal ve anayasanın askıya alınması nedeniyle Pakistan Yüksek Mahkemesi'nin, Müşerref'le ilgili incelemesini tamamladığını, anayasanın 6. maddesi uyarınca dava açılacağını bildirdi.

Müşerref'in vatana ihanet suçundan yargılanacağını belirten Ali Han, "Pakistan Yüksek Mahkemesi raporlarını tamamladı. 2007 yılında ilan ettiği olağanüstü hal ve anayasayı askıya almasından dolayı Pervez Müşerref, vatana ihanet suçundan yargılanacak. Bu durum Pakistan tarihinde ilk kez oluyor. Hükümet olarak biz yüksek mahkemeye başvuruda bulunarak dava açacağız. Bu dava intikam duygusuyla değil, Pakistan'ın demokratik geleceği için başlayacak" diye konuştu.( Hürriyet )                                                       




                      

              Pervez Müşerref,  (d. 11 Ağustos 1943), Pakistan İslam Cumhuriyeti'nin 2001 ve 2008 yılları arası cumhurbaşkanı, general. 1999 yılında gerçekleştirdiği bir askeri darbe sonucunda yönetimi ele geçirdi ve kendisini cumhurbaşkanı ilan etti. 18 Ağustos 2008'de bir devlet başkanının azledilmesinin ülke için iyi olmayacağını belirterek gelen baskılar üzerine görevinden istifa etmek zorunda kaldı.

             Pervez  Müşerref, Türkiye'de 1956 yılına kadar eğitim gördü ve ileri seviyede Türkçe bilmektedir. 1961'de Pakistan Askeri Akademisi'ne başladı. Pakistan Ulusal Savunma Koleji'nde okudu. İngiltere Kraliyet Savunma Bilimleri Koleji'nden mezun oldu.

            1964 yılında Pakistan Ordusu'na subay olarak katıdı. Ekim 1998'de, dönemin başbakanı Navaz Şerif tarafından orgeneralliğe terfi ettikten sonra ülke genelinde adını duyurdu. Kargil Savaşı'nın planlayıcısı ve stratejik saha komutanı oldu. Başbakan Şerif ile aylar süren bir çekişmeden sonra, 1999'da askerî darbe ile iktidara geldi ve Başbakan'ı sıkı bir ev hapsinde tuttuktan sonra Pencap Eyaleti'nde bulunan Adiala Cezaevi'ne nakletti.

            Müşerref, 2007 yılında anayasaya aykırı bir biçimde olağanüstü hâl ilan ettiği ve yargı mensuplarını tutuklattığı gerekçesiyle vatana ihanet suçlandı. 2007'de suikasta kurban giden eski Başbakan Benazir Butto'yu Talibanın öldüreceğine dair istihbarat almasına rağmen yeterince koruyamadığı ve 2008'de ordunun düzenlediği bir operasyonda öldürülen aşiret lideri Nevab Ekber Bugti'nin ölümünden sorumlu olduğu ileri sürüldü. Butto'nun ölümüne dair iddialarla ilgili olarak Pakistan'da bulunan yaklaşık $824.000 değerindeki mal varlığı 2011 yılında donduruldu. Pakistan Talibanı, Müşerref'in intihar bombacılarına hedef olacağını duyurdu.

            2008'de Dubai ve Londra'da kendi isteğiyle sürgün hayatı yaşamaya başlayan Müşerref, Mayıs 2013'te düzenlenecek genel seçimlerde aday olmak için Pakistan'a geri döndü Ancak, adaylığı mahkeme tarafından reddedildi. 19 Nisan 2013'te tutuklanarak mahkeme huzuruna çıkarıldı. Peşaver Yüksek Mahkemesi, Pakistan eski devlet başkanı Pervez Müşerref'i, yönetimi sırasında, ülkede iki defa anayasayı askıya aldığı gerekçesiyle siyasetten ömür boyu men etti. (Vikipedi Özgür Ansiklopedi )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder